Vliegvissen

Beginnen met vliegvissen?
De eerste stap is vaak het moeilijkst.
Er is vaak veel twijfel voor men besluit om te gaan vliegvissen. De angst dat men zich een hengel en spullen koopt en het later toch niet zo leuk vindt. Wie leert mij werpen, en waar kan ik in de buurt met de vliegenhengel vissen? Op al deze vragen kan de hengelsportwinkelier die veel in vliegvisspullen doet u zeker antwoord geven. Of misschien is er nog wel een kennis die al met de vliegenhengel vist.

Wat heeft men nodig?
Een hengel in lijnklasse 4 of 5 en natuurlijk een reel. Verder een lijn, een leader en wat vliegen. De aanschafkosten liggen zo tussen de € 50,- en € 100,- voor een goede set. Koop geen vliegenhengels in een kartonnen doos als set, deze zijn vaak van een veel te zware lijnklasse en eigenlijk beter geschikt voor vissen op grote meren of om te snoeken dan dat men hier voorn of forel mee kan belagen. Ook mis je het advies waarom je wat aanschaft.

Laat het je goed uitleggen.
Koopt men spullen die moeilijk bruikbaar zijn wordt het hele leren vissen al een stuk moeilijker. Het is van belang dat u snel en goed met de spullen leert omgaan en dat u vis gaat vangen. Hiervoor is een goed advies en misschien wat hulp na de aanschaf onontbeerlijk. Ik hoor vaak; ik heb nog een vliegenhengel in de schuur staan maar doe er niets mee, waarschijnlijk is de lijn niet goed want het ding gooit niet. Als men dan het spulletje aan mij laat zien en ik kan er wel redelijk mee gooien staat men vaak ongelovig te kijken. Ik wil dan ook graag enkele tips geven voor diegene die graag met de vliegenhengel willen gaan vissen of die er een ongebruikt in de schuur hebben staan.

Allereerst leren gooien.
Bijna elke hengel gooit, mits er de passende lijn op zit. Een goede techniek is belangrijker dan het materiaal. Iemand die niet de goede techniek heeft en niet kan werpen kan dit ook met een hengel van € 1000,- niet. Lijnen die lang gelegen hebben vertonen een z.g. geheugen. D.w.z. de lijn heeft de vorm van de reel aangenomen en ligt vaak nogal kronkelig op de grond, ook dit komt de werpkapaciteit niet ten goede. Door deze lijnen even in handwarm water te leggen en daarna met wat vliegenlijnvet te behandelen krijgt men ze vaak weer in redelijke conditie. De grootste fout die bijna iedere beginner maakt is dat men op een zelfde manier wil werpen als met een normale werphengel, d.w.z. met kracht. Bij het vliegvissen is kracht uit den boze. De lijn moet de worp maken. Vliegvissen wordt vaak vergeleken met een zweep, ook dit is niet goed. Men zwaait met de hengel heen en weer zonder dat de lijn de kans krijgt om zich te strekken.

De achterwaartse beweging.
Om de stand van de hengel aan te geven neemt men een klok als voorbeeld waarbij de 12 uur stand recht boven de visser is. Men neemt de lijn op door de hengel van 9- naar 12 uur te brengen en op de 1 uur stand te stoppen. Hierdoor strekt de lijn zich naar achteren. Door dit stoppen krijgt de lijn de gelegenheid om zich achterwaarts te strekken. Als dit gedeelte van de worp niet goed uitgevoerd wordt kan men nooit een goede voorwaartse worp maken. Het is van groot belang dat de hengel in deze positie absoluut stil wordt gehouden zodat de hengel zich kan opladen voor de voorwaartse worp. Het spreekt voor zich dat naarmate de lijn langer wordt men langer moet wachten voor men de voorwaartse worp in kan zetten. Is de lijn geheel achterwaarts gestrekt, pas dan kan men de voorwaartse worp gaan inzetten.

En dan naar voren.
Hierbij wordt de hengel zonder teveel kracht van de 1 uur stand naar 11 uur bewogen en geeft men de lijn weer te tijd om voorwaarts te strekken. Deze handeling kan men het beste oefenen met een meter of 7 - 8 lijn. Als men wil afwerpen gaat de hengel naar de 9 uur stand en laat men de lijn los waardoor de lijn nog enkele meters kan schieten. Heeft men al deze handelingen correct uitgevoerd ligt de lijn geheel gestrekt recht voor u. Als u een van deze handelingen niet goed heeft uitgevoerd valt de lijn als een sliert spaghetti op de grond.

Hou de lijn strak.
Het is van belang dat de lijn tussen het startoog en de lijnhand (de hand waarin men de lijn vasthoud) altijd strak staat bij de worp. Valt de lijn hier slap, is de spanning uit de hengel en valt de lijn naar de grond. Om dit wat op te vangen kan men de lijnhand het beste ter hoogte van de broekzak houden en dus niet vlak naast de hengel zoals men vaak ziet. Hoe langer de lijn tussen de lijnhand en het startoog des te minder deze fout gemaakt wordt. Een verder misverstand is dat men veel ruimte om zich heen nodig heeft, ook dit is niet het geval daar men vaak over het water werpt. Men moet dan ook zorgen dat men de beek zo veel mogelijk aan de kant van de werphand heeft en men werpt de lijn dus boven de beek.

Geen voercampagnes maar vissen.
Vaak is het de eerste paar keer even doorbijten maar als het gevoel er eenmaal is, bestaat er geen mooiere manier van vissen. Vooral kunstaas of vlokvissers zijn potentiële vliegvissers. Dit zijn vissers die er van houden om te struinen langs de beken en ook vaak weten waar de vis te vinden is. Een verder voordeel is dat men ook met weinig tijd toch leuk een paar uurtjes kan vissen. Men neemt de hengel, eventueel een vliegvisvest met vliegen en wat onderlijnmateriaal en men kan vissen. Geen voerkampagnes over meerde dagen Geen opbouwen van plateaus, voer maken enz. (hoewel men mij er wel eens van verdenkt dat ik stiekem kunstvliegen op mijn stekken voer als men in mijn vliegendozen kijkt).

Zowat alles is te vangen.
Bijna elke vissoort die je met de vaste hengel vangen kunt, kun je ook vangen met de vlieg. De meest voorkomende vissen die hier in de buurt met de vlieg goed te vangen zijn, zijn o.a. rietvoorn, blankvoorn, baars, winde, kopvoorn en snoek (hiervoor heeft men wel een iets zwaardere hengel nodig). De meeste wateren zijn wel geschikt om te vliegvissen mits niet te diep (tot ca. 1.50 meter) en met een zekere helderheid, de vis moet de vlieg wel kunnen zien. Bij het vissen met nimfen is dit zeker van belang hoewel nimfen gebonden in een fluo kleur vaak nog wel vangen als het water wat troebel is.

Wil je meer weten ?
Mocht men meer willen weten over het vissen met de vlieg of een les of demonstratie willen hebben kunt u altijd contact met mij opnemen bij René Bomers Hengelsport in Groenlo.

Eddie Jolie